Handleiding

De Groeitocht vormt een kapstok om tot een leuk én betekenisvol lentefeest of feest vrijzinnige jeugd te komen.

Je kan deze wandeling doen met een feestgroep of als gezin/familie.

Het doel van de feestelijke tocht is om even stil te staan bij de feesteling: wie die is, wat die allemaal kan, welke dromen die heeft voor de toekomst … Om op het einde een symbolische stap te zetten naar een nieuwe levensfase.

Je kan kiezen voor het binnen- of buitentraject (of een combinatie). Ga op voorhand doorheen alle opdrachten; bij elke opdracht staat vermeld welk materiaal je nodig hebt. Je kan de volledige tocht doen of je eigen Groeitocht gaan uitwerken in een document, en je laten inspireren door wat je op deze site vindt.

De binnentocht kan je laten doorgaan in je woning, in de school … Het leukste is om een echt fysiek traject te maken waarbij je je verplaatst tussen de verschillende opdrachten. Een grote groep kan je zo opsplitsen in verschillende bubbels en laten doorschuiven. Je kan de opdrachten ook ‘verstoppen’ als extra spelelement.

Voor de buitentocht kan je een traject voorzien in je gemeente. Het is aan te raden om zowel een bewoond stukje te doen en ook wat natuur (een park, een stukje bos …). Maak hiervoor een routeplan waarbij je op bepaalde punten de feesteling(en) een opdracht laat doen.

Het is de bedoeling om als feestbegeleider (leerkracht, ouder, grote broer of zus …) de opdrachten voor te lezen. Jij speelt de gids die de feesteling(en) mee op sleeptouw neemt. Je kan dan ook echt in je rol kruipen als Knubbe de beer (7+) of Galileo (11+).

Hou uiteraard steeds rekening met de laatste corona-maatregelen. Onze Groeitochten zijn makkelijk coronaproof te maken (focus op buitentocht, werken in bubbels …).

Nog vragen of opmerkingen? Bezorg ze aan lentefeest@demens.nu